Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny webbplats underlättar simundervisning

Svensk Simidrott har i samarbete med Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, utvecklat en webbutbildning för simundervisning på distans.  – I samband med covid-19 har GIH:s simundervisning utvecklats så att den delvis kan bedrivas på distans. Denna nya webbplats gör det enklare för mig som lärare att på ett pedagogiskt sätt förmedla relevant kunskap inom simningens olika delar, säger Jonas Jones, adjunkt vid GIH.

Den nya webbplatsen är ett verktyg där idrottslärare kan planera och genomföra sin undervisning i simning. Här finns korta filmer och information kring simningens ABC, livräddning och säkerhet, simteknik, simningens mekanik samt en övningsbank.
– Simundervisning är särskilt viktigt för blivande lärare i idrott och hälsa. Att lära sig simma är en livförsäkring, säger Per Nilsson, rektor vid GIH Stockholm.

– Jag har lång erfarenhet av att arbeta med Svensk Simidrotts pedagogik, så jag är glad att vi nu har ett kompletterande verktyg för våra studenter på GIH. Detta verktyg bygger på en väl fungerande pedagogik gällande simundervisning. Filmerna är ett bra hjälpmedel för studenterna att kunna tillgodogöra sig kunskap kring hur de bygger upp grunderna i de olika simsätten, likväl som praktiska övningar i vattnet, säger Anne Forsell, idrottslärare i simning vid GIH och ledamot i Svenska Simförbundets styrelse.

Samarbetet mellan Svensk Simidrott och GIH har lett till att det har tagits fram ett skräddarsytt digitalt undervisningsmaterial för GIH:s studenter. Denna webbutbildning är tillgänglig från höstterminen 2020 för de studenter som ska bli idrottslärare. Det handlar både om ämneslärare i idrott och de som läser upp sin lärarbehörighet i idrott via Lärarlyftet.

– Då vissa moment i GIH:s utbildning för närvarande sker på distans så är det ett ypperligt tillfälle att använda detta material. Webbplatsen visar på ett pedagogiskt sätt de grunder och den säkerhet som studenterna behöver ta till sig. Här kan både jag som lärare och studenterna tillgodogöra sig kunskap kring hur man bygger upp grunder i simning och hur man lär sig de olika simsätten, säger Jonas Jones, adjunkt vid GIH och en av de som har samverkat med Svensk Simidrott kring materialet.

Webbplatsen Lärarwebb Simning och Simlärarboken finns upplagda via SISUs Idrottsböcker för beställning. Den går även att nå på följande länk: svensksimidrott.se/lararwebb

Förhoppningen är att webbutbildningen ska vara till hjälp för fler lärosäten och redan utbildade lärare som undervisar i idrott och simning.

_________________________________________________________________________________

För mer information GIH, kontakta:
Jonas Jones, adjunkt, e-post: jonas.jones@gih.se, tel: 073-593 90 97
Per Nilsson, rektor, e-post: per.nilsson@gih.se, tel: 070-636 50 14
Louise Ekström, pressansvarig, e-post: louise.ekstrom@gih.se, tel: 070-202 85 86

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är världens äldsta idrottshögskola och firade 200 år under 2013 i nyrenoverade och utbyggda lokaler. Lärosätet ligger vid Stockholms Stadion och är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, fysisk aktivitet och hälsa. Här utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers och idrottsvetare. År 2011 startade GIH:s egen forskarutbildning i idrottsvetenskap och inom GIH bedrivs avancerad forskning inom idrottsområdet; ofta i nära samarbete med idrottsrörelsen, skolan, hälsosektorn, samhället samt med svenska och internationella universitet och högskolor. På GIH arbetar 140 anställda och här går cirka 1 000 studenter.

För mer information Svensk Simidrott, kontakta:
Christina Sandin, simkunnighetsansvarig, e-post: christina.sandin@svensksimidrott.se, tel: 010-476 53 04
Helena Bengtsson, utbildningskoordinator, e-post: helena.bengtsson@svensksimidrott.se, tel: 010-476 53 22
Anna Hammar, kommunikationsansvarig, e-post: anna.hammar@svensksimidrott.se, tel: 010-476 53 06

Ämnen

Kategorier


Svensk Simidrott är en av de största och mest framgångsrika idrotterna i Sverige. Svensk Simidrott består av idrotterna Simning, Simhopp, Vattenpolo, Konstsim och Öppet Vatten och är organiserad i Svenska Simförbundet som har närmare 140 000 medlemmar drygt 300 föreningar. Simning är en livslång idrott med närmare en miljon svenskar som motionssimmar regelbundet, totalt görs det över 30 miljoner besök i simanläggningarna runt om i Sverige varje år. Svensk Simidrott har fyra gånger blivit utsedda till Årets Idrottsförbund. Vår vision är en simidrott i världsklass i ett Sverige där alla kan simma.

Kontakter

Anna Hammar

Anna Hammar

Presskontakt Kommunikations- och pressansvarig Presskontakter, webb och kommunikation 0709-300 247