Gå direkt till innehåll
Endast 14 % av Sveriges vuxna har testat sin simkunnighet sedan förra sommaren

Pressmeddelande -

Endast 14 % av Sveriges vuxna har testat sin simkunnighet sedan förra sommaren


Nu är sommaren äntligen här och allt fler längtar ut till sol och bad, men hur ser det ut med svenskarnas simkunnighet? En undersökning som YouGov genomfört på uppdrag av Svensk Simidrott, visar att 86 % i åldern 18 år eller äldre, tror sig vara simkunniga*. Av dem som är simkunniga är det dock bara 14 % som har testat att simma 200 meter eller längre sedan förra sommaren.

Undersökningen visar att vuxna med yngre barn, är de som har högst simkunnighet. Simkunnigheten i denna grupp ligger på 95 %. Lägst är simkunnigheten bland pensionärer, där enbart 76 % anser sig vara simkunniga. Av de pensionärer som uppgett att de är simkunniga, var det dessutom endast 5 % som testat att simma 200 meter sedan förra sommaren.

-Vi är medvetna om att förutsättningarna för att kunna simma har varit dåliga under det senaste året på grund av restriktioner i samband med covid-19. Samtidigt är det oroväckande, vattenvana och simkunnighet är en färskvara och något som alla bör testa årligen, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig inom Svensk Simidrott.

Undersökningen visar även att simkunnigheten bland vuxna svenskar är 10 % högre för höginkomsttagare än för låg- och medelinkomsttagare.

-Inom Svensk Simidrott arbetar vi aktivt för att motverka att socioekonomiska faktorer ska inverka på huruvida du ska kunna bli simkunnig eller ej. En del av vår vision är att vi vill verka för ett Sverige där alla kan simma, berättar Christina Sandin.

Av de som inte är simkunniga anger 42 % att de är intresserade av att lära sig att simma. Det som hindrar flest är att det upplevs som pinsamt att lära sig att simma som vuxen. Andra vanligt förekommande anledningar är vattenrädsla och tidsbrist.

-Undersökningen visar att 14 % av Sveriges vuxna befolkning inte är simkunnig. Det är dock sannolikt att siffran är högre än så, eftersom få människor testar att simma 200 meter regelbundet. Vi vill därför belysa att det finns hjälp att få! Svensk Simidrott har föreningar runtom i hela landet som årligen hjälper 3000 vuxna att utveckla sina simkunskaper, avslutar Christina Sandin.

    För kontakt gällande frågor kring simkunnighet och simkunnighetsundersökningen kontakta Christina Sandin, Simkunnighetsansvarig, Svensk Simidrott, christina.sandin@svensksimidrott.se, 010-476 53 04

    *Definitionen för simkunnighet: För att anses vara simkunnig ska du kunna falla i vattnet så att huvudet kommer under vattenytan, ta dig upp till ytan, simma 200 meter varav 50 meter ska vara i ryggläge. Hela provet ska utföras på djupt vatten.

    Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 17-19 maj 2021 har sammanlagt 1005 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

    Ämnen

    Kategorier


    Svensk Simidrott är en av de största och mest framgångsrika idrotterna i Sverige. Svensk Simidrott består av idrotterna Simning, Simhopp, Vattenpolo, Konstsim och Öppet Vatten och är organiserad i Svenska Simförbundet som har närmare 140 000 medlemmar drygt 300 föreningar. Simning är en livslång idrott med närmare en miljon svenskar som motionssimmar regelbundet, totalt görs det över 30 miljoner besök i simanläggningarna runt om i Sverige varje år. Svensk Simidrott har fyra gånger blivit utsedda till Årets Idrottsförbund. Vår vision är en simidrott i världsklass i ett Sverige där alla kan simma.

    Kontakter

    Anna Hammar

    Anna Hammar

    Presskontakt Kommunikations- och pressansvarig Presskontakter, webb och kommunikation 0709-300 247